Fem tips til den nye iværksætter

Jeg kommer her med fem råd, der klæder dig godt på, hvis du er helt ny inden for iværksætteri. Læs mine fem opstartsråd her.

Noget af det bedste ved at være iværksætter er, at der ikke findes nogen facit-liste for, hvordan man skal udvikle sit produkt.

Men du kan derimod lade dig inspirere af en masse forskellige iværksættere og gennem deres erfaringer plukke de tips og tricks ud, der passer til din personlighed.

For hvorfor begå de samme fejl som andre iværksættere, hvis du kan skyde genvej?

Fem tips til at få succes som ny iværksætter

Det kan være svært at begrænse sig til fem råd. Men her tager jeg udgangspunkt i, at du har fundet et produkt, du virkelig brænder for – og som har et stort potentiale. For hvis de to parameter ikke er på plads, så bliver det fra starten op ad bakke.

Hvis jeg skulle komme med fem gode råd til den nye iværksætter, der står på grænsen til at prøve sig selv af, så ville jeg fremhæve følgende:

1. Tag udgangspunkt i dine egne behov!

Hvis du har svært ved at bestemme dig for, hvilket produkt, du gerne vil arbejde med som iværksætter, så er det typisk en god idé, at tage udgangspunkt i noget, du selv har et behov for.

Men det er også vigtigt, at det selvfølgelig er noget, der interesserer dig.

Hvis jeg skal nævne nogle eksempler på succesfulde iværksættere, der tog udgangspunkt i deres egne behov og interesser, så kan jeg fremhæve to personer:

Mark Zuckerberg (Facebook):

Han havde et behov for at holde kontakte med sine medstuderende på universitet.

Han var også interesseret i, at få et større indblik i især de kvindelige medstuderende. Så det var mest et socialt behov, han tog udgangspunkt i.

Jesper Buch (Just-Eat):

Jesper Buch er kendt som manden bag fastfood-succesen Just-Eat. Han sad på et hotel i Norge og var blevet utroligt sulten. Derfor gik han på nettet for at bestille en pizza, men det kunne han ikke.

Dermed var ideen til Just-Eat skabt. Siden da har han solgt Just-Eat, og i dag investor i konkurrenten Hungry. Det var altså et helt basalt behov, Jesper havde dengang.

2. Vær nysgerrig og hjælpsom

Når du er ny inden for et felt, så er det en rigtig god idé, at være åben og nysgerrig. Det gælder om at skaffe sig så meget viden som muligt, og skyde så mange genveje som muligt, så man er godt klædt på.

En del af vejen til at få succes i en opstartsfase er også, at være hjælpsom. Hjælpsomhed er den bedste måde, at opbygge et netværk på.

Sørg for at give en masse og forvent ikke at få så meget igen. Du vil senere opleve, at du har en masse kompetente personer i dit netværk, du vil kunne spørge til råds, når det er nødvendigt.

Men gør det med gode intentioner og hjælp hvor du kan. Det er et råd, jeg vil gå mere i dybden med senere på bloggen.

3. Vær forberedt på at du vil fejle (og lære en masse!)

Som nybegynder begår man en masse fejl. Det er en helt naturlig proces, når man taler udvikling.

Så du skal ikke blive skuffet, hvis du begår en hel del fejl i opstartsfasen – og løbende såmænd også. Det er kun med til at udvikle dig og gøre dig endnu mere kompetent som iværksætter.

Du skal selvfølgelig ikke fejle hovedløst, men jeg understreger bare, at du vil fejle, fordi du er uviden på en masse områder.

Her leder vi igen tilbage til punkt 2, hvor du vil kunne trække på dit netværk senere og minimere antallet af fejl.

Og så vil jeg også gerne fremhæve et kinesisk ordsprog, der lyder:

“Fald syv gange, rejs dig otte.”

Du må ikke lade dig slå ud, når du møder modgang. Det er meget vigtigt, at du ser dine fejltagelser som lektioner på vejen mod noget større i stedet for fejl.

4. Hav nogle gode mennesker omkring dig

Du er mere sårbar som iværksætter, fordi du er så tæt forbundet til dit produkt og dit projekt. Det kan nærmest ikke undgås, at det bliver en del af dit DNA – det er kun positivt i mine øjne.

Derfor er det vigtigt, at du har dit bagland i orden, og modtager den fornødne støtte. For du vil opleve frustration, hårde tider og en masse modgang.

Igen er vi tilbage til netværket. Hvis du sørger for at skabe et netværk med en masse andre iværksættere, så er du rigtigt godt klædt på og kan trække på deres erfaringer – uanset, om du står bag et fysisk eller online produkt.

Og så har jeg en god nyhed til dig: Hovedparten af iværksættere er utroligt hjælpsomme. De elsker, at dele deres erfaringer og de har oftest empati med dig, fordi de kan genkende din situation.

5. Du skal være tålmodig og ihærdig!

Det kræver en hardcore selvdisciplin, at være iværksætter. Du kan lige godt være indstillet på, at du ikke kommer sovende til succes.

I perioder skal du arbejde virkelig hårdt for at lykkes, så derfor skal du være klar på at opgive alt i perioder, fordi det er nødvendigt.

Når du senere får endnu mere erfaring og forhåbentligt får succes med dit projekt, så vil du kunne skabe mere balance.

Bonus-tip:

Husk, at koble fra. Det er utroligt vigtigt, at du også sørger for at være lidt væk fra dit projekt, fordi det er her, hvor du oftest får de innovative tanker.

Så prioritér familie og venner i det omfang, du føler behov for, og sørg for at gå nogle lange ture eller motionér på anden måde, så du kan holde dig fit både fysisk og mentalt.

Kom i gang!

Der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang med det projekt, du har i tankerne.

Hvad hvis det ikke lykkes?

Lad være med at tænke på det som udgangspunkt.

Se i stedet sådan på det, at uanset, hvordan det går, så er det med til at udvikle dig som iværksætter.

Jeg har selv drevet en masse forskellige projekter, og brugt vanvittigt meget tid på at eksperimentere.

Du kan ikke være sikker på, at du får succes i første hug, men du kan være helt sikker på, at du ikke får succes som iværksætter, hvis du ikke kommer i gang!